In het kort, een verhaaltje over de voorlopige aanslag:

Met de voorlopige aanslag streeft de Belastingdienst ernaar om de betalingen van de Inkomstenbelasting gelijk te laten lopen met het werkelijke inkomen. Dan is achteraf het verschil tussen de voorlopige en definitieve aanslag niet zo groot. Ter vergelijking: in loondienst houdt je werkgever per maand belasting in en krijgen werknemers een nettoloon uitbetaald. Zij betalen dus ook belasting op het moment zij hun inkomen verdienen. Voor ondernemers kan het soms nogal schrikken zijn met de hoogte van de aangifte achteraf.

De Belastingdienst is proactief voorlopige aanslagen aan het opleggen. Wanneer je dus al een aantal jaar onderneemt kan je deze aanslag verwachten. Ben je in 2021 gestart? Dan hoef je geen voorlopige aanslag te verwachten. Echter kan het wel interessant zijn die in te dienen. Ook dan is je belastingaanslag beter verspreid. Ik kan je hierbij helpen, neem daarvoor contact op.

Berekening voorlopige aanslag

Het bedrag van de voorlopige aanslag is de best mogelijke schatting, gebaseerd op gegevens van een eerdere definitieve aanslag, of informatie die de belastingplichtige heeft doorgegeven aan de Belastingdienst. Daarbij zijn de gevolgen van de veranderingen in de belastingen die voor 2022 gelden zo goed als mogelijk doorberekend. Er wordt uiteraard geen rekening gehouden met veranderingen. Het is daarom aan te raden in het jaar je situatie goed in de gaten te houden. Bijvoorbeeld door in de zomer je winst en voorlopige aanslag even naast elkaar te leggen. Een voorlopige aanslag kan je namelijk gedurende het jaar nog wijzigen.

Verzoek vermindering

In overleg met de Belastingdienst is het mogelijk een voorlopige aanslag te verminderen. BIjvoorbeeld omdat je even krap bij kas zit. Ook als je nog niet eerder een voorlopige aanslag hebt gehad kan dit handig zijn. In 2022 is de ‘aanslag’ op je bankrekening namelijk extra groot. Je betaald straks 2022 voorruit en moet nog afrekenen over 2021.

Verlagen van de voorlopige aanslag heeft natuurlijk als gevolg dat je in het jaar daarop meer moet afdragen, uiteraard op basis van je werkelijk gerealiseerde inkomen.

De Reizende Boekhouder help je belastingzaken inzichtelijk te maken. Vragen of ondersteuning nodig? neem contact op.